Blogopmaak

Een moestuin, waar moet ik beginnen?

William van den Brink • nov. 10, 2019

Starten met je moestuin.

Beginnen met een moestuin is een hele leuke ervaring. Dit omdat het veel voldoening geeft om iets te zaaien en het te zien groeien en er uiteindelijk van te kunnen genieten. Het hebben van een moestuin is een ander ding. Vaak onderschat men hoeveel werk het is om een moestuin te onderhouden. 
Als je iets meer wilt dan een moestuinbak maar niet weet hoeveel tijd het kost, is belangrijk klein te beginnen. 
Het kost inspanning om voor elke groente te leren hoe deze het beste verbouwd wordt en geoogst. Om dit te leren kun je in boeken en op internet veel informatie vinden. Daarom gaan we daar in deze blog niet op in. 
Wat ik belangrijker vinden is dat je bedenkt wat je wilt bereiken met je tuin, hierbij een systeem te kiezen en langzaam het aantal groente en je oppervlakte te vergroten. 
Als je wilt weten hoe je een ecologische moestuin wilt beginnen kijk dan deze video.

Wanneer je al een moestuin hebt zal je ongetwijfeld al ontdekt hebben dat het veel voldoening kan geven wanneer je succesvol groente verbouwd en deze mag oogsten. Ook zal je gemerkt hebben dat de tuin een grote chaos kan worden bij te weinig aandacht en dat de groente dan van mindere kwaliteit worden en het frustrerend kan zijn om tussen al het onkruid de groente te moeten oogsten. 

Veel tijd kwijt te zijn aan al het onkruid plukken en verwijderen. Het moestuin seizoen komt in maart langzaam opgang, piekt in de maanden juli/augustus en loopt rustig af in oktober. Het is heel fijn om in de rustig maanden het seizoen goed voor te bereiden, denk hier aan planning, voorbereiden bedden en onderhoudsschema. Wanneer je hier in de winter aandacht aan besteed zal je merken dat het in de zomer beter gaat en je in de piek maanden alles onder controle kunt houden.

"QUOTE: een onkruidvrije tuin op 1 juni 
geeft een stressvrije zomer!"

moestuin starten
Probeer een systeem te vinden wat goed bij je past. Implementeer dan en houd je eraan. Zorg dat je ritme aan breng in het onderhoud van de tuin en reserveer hiervoor voldoende tijd. Naar de sportschool gaan in op een vaste tijd en voor een bepaalde periode, iedere week terug kerend. Zorg ervoor dat je dit ook doet met je moestuin, consistent tijd inplannen om in de tuin te zijn. Het onderhouden van je tuin geeft je de tijd om rond te kijken. Als je regelmatig in je tuin bent zal je in contact komen met de groente een snel ontdekken wat er mis dreigt te gaan en kun je ingrijpen. Je tuin al zo floreren en dit geeft een goede ervaring.  

Leer hoe je goed voor de bodem zorgt. De bodem is de motor van je moestuin. Alles wat jij er aan meststoffen en organischmateriaal en eventueel bestrijdingsmiddelen in stopt geeft een resultaat. Zorg er dus voor dat je weet wat het doet met de bodem als jij iets aan je tuin toevoegd.

Hoeveel verschillende soorten groente?

Het aantal verschillende groente dat je verbouwd is afhankelijk van de ervaring en tijd die je bereid bent er in te steken. Ook de grootte van je perceel speelt een rol. Bij het beginnen van een moestuin zal je waarschijnlijk veel verschillende groente willen verbouwen. Dit is begrijpelijk want het is natuurlijk erg leuk om van alles wat te hebben. maar vergis je niet in de tij die je erin moet steken om iedere groente goed te kunnen verbouwen. 
Daarom is het verstandig om met een beperkt aantal te beginnen. Ik raad je aan om tussen de 10 a 20 soorten te kiezen en wanneer je dit wilt het jaarlijks met een handvol uit te breiden. 
Bedenk je dat er we meer dan 50 verschillende soorten groente zijn die je kunt verbouwen met daar binnen nog verschillen de rassen. Ook is het leuk om verschillen de soorten fruit te kweken. Heel veel mogelijkheden. Door in het begin te kiezen voor een beperkt aantal zorg ervoor dat je niet overweldigd zult voelen wanneer midden in de zomer alle groente om aandacht vragen, je dit uit moet zoeken, water moet geven en de strijd moet voeren met het onkruid. 

Met een 10 a 20 soorten heb je in het begin genoeg om te leren, zorg ervoor dat je deze soorten eerst onder de knie hebt en een goede opbrengst hebt voor dat je kiest om nog groente erbij te gaan doen.

Systeem

Als je het starten met je moestuin in het eerste seizoen niet meteen wil laten stranden is het voor veel mensen belangrijk dat er gekozen wordt voor een systeem. waarom een systeem zou je zeggen. Nou een goed systeem geeft je hou vast wanneer, je bent begonnen met de moestuin, na enkele maanden alles op je afkomt. Het onderhoud, zaaien, planten, water geven en oogsten je niet meteen de klutst kwijt raakt en de oogst tussen je vingers door glipt.

Welk systeem ik gebruik ga ik in een volgende blog op in.
door william 21 nov., 2019
Heerlijk voelt het als het drukke moestuin seizoen ten einde komt en de dagen korte worden. We gaan naar binnen, plannen maken voor het volgend seizoen. Waarschijnlijk heb je net als ik allerlei ideeën voor volgend jaar. Schrijf ze op! Nu zit het seizoen nog goed in he geheugen. Als je volgend jaar maart wanneer de dagen weer langzaam langer worden weer aan de tuin begint te denken zijn veel van de ideeën die je nu hebt weg gezakt. Als je ze opgeschreven hebt kunt je ze dan terug kijken en beoordelen om te zien of je ze dan uit kunt voeren. Zo kun je weer een leuk plan maken. Ook raad ik je aan nu al een schets te maken van je tuinplan mocht je eventuele wijzigingen willen doorvoeren op basis van de ervaringen van dit jaar. Schets vast wat in het rond en leg het weg. Als je volgend jaar weer gaat beginnen met je moestuin pak je deze schetsen erbij en kijk je wat je definitief gaat doorvoeren. Je hoofd is een plaats om ideeën te creëren niet om ze te bewaren! Om mijn ideeën te bewaren gebruik ik een Moleskine zonder lijntjes omdat ik hierin kan schrijven en schetsen. Kijk eens op https://www.mylovelynotebook.nl/ voor een leuk notitieboek! De taken die je nu nog kan doen is het bedekken van de grond zie bijv. deze post Verder kan je knoflook poten, je kas onderhouden en gereedschap onderhouden.
door William van den Brink 01 nov., 2019
Een hele fijne en snelle manier van de bodem bedekken is het gebruiken van zwart plastic. Ik heb een rol landbouwplastic gekocht deze rol is anderhalve meter breed en hiermee kan ik heel snel een bed afdekken. De plantresten die er onder komen sterven snel af en het bodemleven wordt beschermt. Voor de bedden die ik in het voorjaar al vroeg wil gaan gebruiken is dit een effectieve manier om de bodem te bedekken. Dit zijn de voordelen. Gemakkelijk aanbrengen, bodem is bedekt , niet te nat en hogere temperatuur.
door wjvandenbrink 31 okt., 2019
De bodem voedt ons en daarom is het belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan. De bodem verzorgen we met aandacht, dit doen we al door geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op onze tuin gaan we een stapje verder. We gebruiken alleen biologsche meststoffen, veel compost, groenbemesters en gesteentemeel. Op deze wijze proberen we met de kennis die we hebben, die nog steeds groeit, zoveel mogelijk samen te werken met de natuur. De gezondheid van de bodem wordt gekenmerkt door het bodemleven. Dit bodemleven is de motor in het omzetten van onze input, organisch materiaal, naar voedingstoffen die onze groente op kunnen nemen. De worm speelt hier in een grote rol. Zie onderstaand overzicht voor meer info!
Share by: